Pieczona dynia |
Pieczona dynia to smak jesieni. Można przygotować z niej zupy, ciasta, kluseczki. Świetnie smakuje także jako samodzielne danie - podana z masłem, oliwą, kozim serem.
Pieczona dynia
- Jedna mała dynia lub ćwiartka dużej
- Oliwa do skropienia
- Sól
Masło szałowiowe
- listki szałwii
- 3 łyżki masła
Dynie przeznaczoną do pieczenia dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Uwaga, koniecznie zostawiamy skórkę. Kawałki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. pół godziny aż miąższ dyni będzie miękki – można w niego z łatwością wbić widelec. Dynie można skropic oliwa i delikatnie posolić.
Przygotowujemy masło szałwiowe. w rondelku rozpuszczamy masło i zbieramy z niego pianę. Do rozgrzanego masła wkładamy listki szałwii i krótko je dusimy w maśle.
Dynie można także podawać z masłem czosnk
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię