Domowe masło ze śmietanki kremówki |
Nie jesteśmy skazani na masło ze sklepu - z różnymi dodatkami, ulepszaczami i wzmacniaczami smaku oraz koloru. Pyszne masło może zrobić sobie w domu - wystarczy 15 minut i mamy maselniczkę pełną pysznego, kremowego masełka!
Aby przygotować domowe masło potrzebujemy ok. 300 ml śmietanki kremówki (minimum 30% tłuszczu), słoik o pojemności 0,5 litra i 15 minut wolnego czasu.
Śmietankę, najlepiej ekologiczną lub od zaprzyjaźnionej gospodyni, wyjmujemy z lodówki ok. 30 minut przed robieniem masła - zimna śmietana łatwiej się ubija na piankę, ale nie na masło! Lekko ogrzaną śmietanę wlewamy do słoika, dokładnie zakecamy i energicznie potrząsamy słoikiem ok. 15 minut. Po tym czasie tłuszcz zawarty w śmietanie zbije się w ładną kulę masła, a obok wytworzy się naturalna maślanka. Maślankę odlewamy a do słoika z naszym masłem wlewamy lodowatą wodę i płuczemy masło. Wodę zmieniamy aż będzie prawie czysta, Kulę masła przekładamy do maselniczki i do lodówki! Masło jest pyszne i momentalnie znika!
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię