Składniki na sok z aroniowy
Owoce aronii umyć, rozgnieść i mieścić w dużym rondlu o grubym dnie. Następnie dodać cukier, wodę i wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko gotować na wolnym ogniu przez 30 min. Masę aroniową przetrzeć przez sito i powstały sok przelać do butelek lub słoików. Butelki umieścić w dużym garnku wyłożonym gazetami, zalać wodą do. ¾ wysokości i pasteryzować ok. 15 min.
Do soku można dodać np. owoce czarnej porzeczki, maliny lub jagody. Wówczas sok będzie mniej cierpki i będzie miał ciekawy posmak.
Owoce aronii |
- 1 kg dojrzałych owoców aronii
- 2 niepełne szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 1 cytryna
Owoce aronii umyć, rozgnieść i mieścić w dużym rondlu o grubym dnie. Następnie dodać cukier, wodę i wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko gotować na wolnym ogniu przez 30 min. Masę aroniową przetrzeć przez sito i powstały sok przelać do butelek lub słoików. Butelki umieścić w dużym garnku wyłożonym gazetami, zalać wodą do. ¾ wysokości i pasteryzować ok. 15 min.
Do soku można dodać np. owoce czarnej porzeczki, maliny lub jagody. Wówczas sok będzie mniej cierpki i będzie miał ciekawy posmak.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię