Słodki dżem z pomidorów z nutą pomarańczy i cynamonu

Składniki na słodki dżem pomidorowy 
Słodki dżem pomidorowy


  • 4 duże pomidory
  • 1 szklanka cukru
  • 1 plaster cytryny ze skórką
  • ½ łyżeczki cynamony lub pół laseczki kory cynamonowej
  • ½ pomarańczy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i pozbyć się pestek. Wrzucić do rondla o grubym dnie razem z plastrem cytryny, cynamonem i pokrojoną w kostkę pomarańczą. Gotować wszystko ok. 15 min. Sos pomidorowo pomarańczowy wylać na gęste sito i dokładnie przetrzeć. Jeżeli użyliśmy kory cynamonowej w całości i wyjąć ją z przecieru i wyrzucić.

Powstały sos wlać do rondla o grubym dnie, dodać cukier. Gotować wszystko ok. 30 min. delikatnie mieszając. Gotowe! 



Komentarze