Składniki na słodki dżem pomidorowy
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i pozbyć się pestek. Wrzucić do rondla o grubym dnie razem z plastrem cytryny, cynamonem i pokrojoną w kostkę pomarańczą. Gotować wszystko ok. 15 min. Sos pomidorowo pomarańczowy wylać na gęste sito i dokładnie przetrzeć. Jeżeli użyliśmy kory cynamonowej w całości i wyjąć ją z przecieru i wyrzucić.
Powstały sos wlać do rondla o grubym dnie, dodać cukier. Gotować wszystko ok. 30 min. delikatnie mieszając. Gotowe!
Słodki dżem pomidorowy |
- 4 duże pomidory
- 1 szklanka cukru
- 1 plaster cytryny ze skórką
- ½ łyżeczki cynamony lub pół laseczki kory cynamonowej
- ½ pomarańczy
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i pozbyć się pestek. Wrzucić do rondla o grubym dnie razem z plastrem cytryny, cynamonem i pokrojoną w kostkę pomarańczą. Gotować wszystko ok. 15 min. Sos pomidorowo pomarańczowy wylać na gęste sito i dokładnie przetrzeć. Jeżeli użyliśmy kory cynamonowej w całości i wyjąć ją z przecieru i wyrzucić.
Powstały sos wlać do rondla o grubym dnie, dodać cukier. Gotować wszystko ok. 30 min. delikatnie mieszając. Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię