Składniki na ciasto ptysiowe
Krem
Przecięte na pół ptysie napełniać kremem i posypać cukrem pudrem!
Ptysie z kremem waniliowym |
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka + duża łyżka masła pokrojonego w kostkę
- 5 jajek
- Pół łyżeczki cukru
- Szczypta soli
Krem
- 500 ml mleka pełnotłustego
- 80 g drobnego cukru
- 6 żółtek jaj
- 40 g mąki kukurydzianej
- 1 laska wanilii
Ciasto ptysiowe
W rondlu zagotować wodę, mleko, masło, sól i cukier. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Cały czas gotując wszystko dokładnie miksować, tak żeby masa będzie błyszcząca i będzie miała gładką konsystencję bez grudek. Dalej miksować, aż masa przyjmie formę kuli, która łatwo odchodzi od ścian rondla. Wyłączyć ogień i dalej miksować aż ciasto będzie letnie. Kolejno dodawać jajka i cały czas miksować aż będzie zupełnie gładkie. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować ozdobne ciastka. Ptysie bardzo urosną, więc trzeba zachować między nimi spore odstępy. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec przez 25 minut, aż ptysie będą złote i chrupiące.Krem waniliowy
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną, białą masę i dodać mąkę kukurydzianą. Wszystko wymieszać. Zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Gorące mleko powoli wlewać do żółtek cały czas miksując. Masę mleczno-jajeczną przelać do czystego rondla i gotować na średnim ogniu cały czas mieszając aż krem zacznie gęstnieć i pojawią się na nim 1-2 bąbelki. Krem wystudzić w misce przykrytej folią kuchenną. Folia musi przylegać do kremu aby nie zrobił się na nim „kożuch”. Schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.Przecięte na pół ptysie napełniać kremem i posypać cukrem pudrem!
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię