- 1 szklanka
octu spirytusowego 10%
Jak zrobić marynatę octową - 4 szklanki wody
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soli
- Przyprawy: ziele angielskie – 5 sztuk, liście laurowe – 2, czarny pieprz w ziarnach – 5 ziaren, goździki – 5 sztuk, 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy.
Przygotowanie marynaty
Zagotować
wodę z octem, przyprawami, solą i cukrem. Gotować ok. 10 minut. W razie
potrzeby można dosolić lub dosłodzić. W zależności od przepisu zalewać warzywa lub
ryby gorącą lub zimną marynatą. Gotową marynatę można przechowywać w lodówce przez
kilka tygodni.
Zobacz także: Jak marynować leśne grzyby
zimowa sałatka z zielonych pomidorów
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię