Składniki na leczo z kiełbasą
Przygotować duży rondel o grubym dnie. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną cebulę. Dusić aż cebula się zeszkli. Dodawać kolejne warzywa pokrojone według uznania – w kostkę, talarki lub półkrążki. Dodać pomidory w puszce i passatę. Wszystko posolić, dodać łyżeczkę cukru i przykryć pokrywką. Całość dusić na małym ogniu ok. 40 – 50 min. Na koniec dodać drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek oraz ostrą pastę paprykową i świeżo mielony pieprz. Podawać ze świeżym chlebem lub bułeczką. Można także serwować z ryżem lub makaronem.
Leczo z kiełbasą |
- 2 małe cukinie
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 2 średnie cebule
- Pół główki czosnku
- 1 puszka pomidorów lub 0,7 l passaty pomidorowej
- 30 dag dobrej kiełbasy (toruńskiej, śląskiej, podwawelskiej)
- Olej rzepakowy do smażenia
- Węgierska pasta z ostrej papryki lub pasta gulaszowa do smaku
- Łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku
Przygotować duży rondel o grubym dnie. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną cebulę. Dusić aż cebula się zeszkli. Dodawać kolejne warzywa pokrojone według uznania – w kostkę, talarki lub półkrążki. Dodać pomidory w puszce i passatę. Wszystko posolić, dodać łyżeczkę cukru i przykryć pokrywką. Całość dusić na małym ogniu ok. 40 – 50 min. Na koniec dodać drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek oraz ostrą pastę paprykową i świeżo mielony pieprz. Podawać ze świeżym chlebem lub bułeczką. Można także serwować z ryżem lub makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię