- 3 szklanki świeżej fasoli Jaś
- 40 gad łopatki wieprzowej lub szynki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki krojonych pomidorów
- Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki, ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 2 owoce ziela angielskiego, 1 listek laurowy, ½ łyżeczki majeranku, ½ łyżeczki cukru, sól i czarny pieprz do smaku, świeży tymianek
Fasolę zalać zimną wodą i zagotować. Odstawić na ok. 1 godz. Mięso
pokroić w kostkę i podsmażyć w głębokim rondlu na gorącym oleju. Dodać
posiekaną cebulę i chwilę dusić aż cebula się zeszkli. W razie potrzeby podlać
odrobiną wody. Zalać mięso z cebulą wodą lub delikatnym bulionem tak, żeby wszystko
było pod wodą i dusić ok 1 godz. Dodać obgotowaną fasolę, przyprawy (bez
świeżego tymianku) i zagotować. Dusić fasolę z wieprzowiną kolejną godzinę. Wlać
przecier pomidorowy i dusić aż fasolka będzie zupełnie miękką i puści tzw.
„mąkę”. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać
świeży tymianek. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię