- 2 młode cukinie
- 2 całe jajka
- 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej
- Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda)
- Pół łyżeczki suszonego tymianku
- Pół łyżeczki suszonego czosnku
- Pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
- Pół łyżeczki soli
- Oliwa z oliwek do smażenia (nie extra vergine) lub olej roślinny
Cukinie utrzeć na grubej tarce, posolić, wymieszać i pozostawić na ok. pół godziny, aby puściły sok. Starte warzywa odcisnąć na gęstym sitku lub przez gazę. W misce rozmącić całe jajka, ale ich nie ubijać. Dodać przyprawy, ser oraz cukinię. Na końcu stopniowo dodawać bułkę tartą, tak żeby masa miała zwartą konsystencję. Porcje wykładać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na oliwie na złoty kolor z obu stron. Kotleciki z cukinii świetnie smakują na ciepło np. z dipem ziołowym i młodymi ziemniaczkami. Mogą być także podawane na zimno jako lekka przekąska.