Ten szybki tort jest idealny na każde przyjęcie dla dzieci. Lekki krem, biszkopty, bezy i świeże owoce.
Porcja na małą tortownicę:
- 1,5 opakowania podłużnych biszkoptów lady’s fingers
- 1 opakowanie gotowych bezików
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 500 g serka mascarpone
- 1 laska wanilii lub esencja waniliowa
- Borówki amerykańskie do dekoracji
Przygotowanie kremów:
Odlać 200 ml mleka i zagotować. 50 ml wymieszać z 1 łyżką mąki
pszennej, 1 łyżką mąki ziemniaczanej, kakao oraz 2 łyżkami cukru. Wszystko wlać
do gotującego się mleka i gotować ok. 2 minuty cały czas intensywnie mieszając.
Odstawić do wystygnięcia. Z reszty mleka i mąk w ten sam sposób przygotować bazę
kremu waniliowego – zamiast kakao dodać ekstrakt waniliowy lub ziarenka
wanilii. Po wystygnięciu bazy budyniowe zmiksować w oddzielnych miskach z serkiem
mascarpone.
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami. Można delikatnie skropić czarną
herbatą. Całe boki również pionowo obłożyć biszkoptami. Na spód z biszkoptów
wyłożyć masę czekoladową. Lekko schłodzić. Następnie wyłożyć warstwę bezików z
odrobiną borówek amerykańskich. Przykryć kremem waniliowym. Wierzch udekorować
bezikami oraz borówkami.