Zupa krem z zielonych szparagów |
Kremowa zupa szparagowa to wiosenne must have. Krem z zielonych szparagów jest pyszny, delikatny i ma piękny kolor. Tę cudowną, majową zupę można przygotować z różnymi dodatkami (mleczkiem kokosowym, parmezanem, z dodatkiem pora lub cukinii). Ja natomiast proponuję wersję z kremu szparagowego z dodatkiem ziół prowansalskich i ziemniaczka. Ten przepis na krem z zielonych szparagów jest prosty, ale naprawdę was zachwyci.
Zupa szparagowa - składniki na krem z zielonych szparagów:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 mały ziemniak
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 l wywaru warzywnego lub buliony drobiowego z warzywami
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Zioła prowansalskie
- Sól i biały pieprz do smaku
- Jogurt naturalny lub kwaśna śmietana
Jak ugotować kremową zupę szparagową
Szparagi na zupę dokładnie umyjemy z piasku i odłamujemy stwardniałe końce. Odrywamy także delikatne wierzchołki pędów i odkładamy.
Cebulę i czosnek kroimy i szklimy w rondlu na maśle wymieszanym z oliwą.Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do cebuli z czosnkiem i smażymy ok. 5 min. na małym ogniu. Należy uważać, żeby nie zezłocić warzyw.
Środkowe części pędów szparagów kroimy na 1 cm kawałki i wrzucamy do cebuli i ziemniaków. Dodajemy zioła prowansalskie i trochę soli. Chwilkę smażymy, po czym wszystko zalewamy gorącym bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem. Na koniec dodajemy wierzchołki pędów szparagów i gotujemy jeszcze ok. 3 min. Zupę szparagową miksujemy blenderem lub tradycyjnie przecieramy przez sito.
Jeżeli krem ze szparagów jest zbyt gęsty można dodać bulionu, wody lub słodkiego mleka. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Nasz pyszny krem z zielonych szparagów podajemy z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię