Zupa krem z zielonych szparagów z ziołami prowansalskimi

Zupa krem z zielonych szpaaragów
Zupa krem z zielonych szparagów

Kremowa zupa szparagowa to wiosenne must have. Krem z zielonych szparagów jest pyszny, delikatny i ma piękny kolor. Tę cudowną, majową zupę można przygotować z różnymi dodatkami (mleczkiem kokosowym, parmezanem, z dodatkiem pora lub cukinii). Ja natomiast proponuję wersję z kremu szparagowego z dodatkiem ziół prowansalskich i ziemniaczka. Ten przepis na krem z zielonych szparagów jest prosty, ale naprawdę was zachwyci.

Zupa szparagowa - składniki na krem z zielonych szparagów:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 mały ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 l wywaru warzywnego lub buliony drobiowego z warzywami
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Zioła prowansalskie
  • Sól i biały pieprz do smaku
  • Jogurt naturalny lub kwaśna śmietana

Jak ugotować kremową zupę szparagową

Szparagi na zupę dokładnie umyjemy z piasku i odłamujemy stwardniałe końce. Odrywamy także delikatne wierzchołki pędów i odkładamy.

Cebulę i czosnek kroimy i szklimy w rondlu na maśle wymieszanym z oliwą.Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do cebuli z czosnkiem i smażymy ok. 5 min. na małym ogniu. Należy uważać, żeby nie zezłocić warzyw.

Środkowe części pędów szparagów kroimy na 1 cm kawałki i wrzucamy do cebuli i ziemniaków. Dodajemy zioła prowansalskie i trochę soli. Chwilkę smażymy, po czym wszystko zalewamy gorącym bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem. Na koniec dodajemy wierzchołki pędów szparagów i gotujemy jeszcze ok. 3 min. Zupę szparagową miksujemy blenderem lub tradycyjnie przecieramy przez sito.

Jeżeli krem ze szparagów jest zbyt gęsty można dodać bulionu, wody lub słodkiego mleka. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Nasz pyszny krem z zielonych szparagów podajemy z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego.

Komentarze