Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto ucierane z truskawkami, przykrytymi chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z dodatkiem odrobiny bitej śmietany.

Ciasto ucierane250 g mąki 200 g cukru pudrukostka miękkiego masła4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 kg truskawek
Kruszonka 150 g mąki pszennej75 g zimnego masła 75 g cukru
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut w lodówce.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy lub delikatnie miksujemy do połączenia składników. Następnie stopniow…

Ziemniaki z grilla z dipem ziołowym



  • Kilka dużych ziemniaków


Ziołowy dip do ziemniaków

  • 1 serek homogenizowany
  • Po pół łyżki świeżych ziół: bazylii, tymianku, oregano, pietruszki
  • Po pół łyżeczki suszonych ziół: bazylii, tymianku, oregano, pietruszki
  • Ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki startej skórki z cytryny
  • Sól, cukier, biały pieprz do smaku


Ziemianki dokładnie umyć, osuszyć, posmarować olejem i zawinąć w folię aluminiową. Piec bezpośrednio między rozżarzonymi węglami. Co jakiś czas odwracać. Przygotować dip: czosnek rozetrzeć z solą, dodać do serka. Wszystko wymieszać z ziołami i skórką cytrynową. Doprawić dolą, pieprzem i cukrem. Pozostawić min. 20 min. w lodówce.

Upieczone ziemniaki świetnie smakują również z masłem z chili i ziołowym dipem.