Ziołowy dip do ziemniaków
- 1 serek homogenizowany
- Po pół łyżki świeżych ziół: bazylii, tymianku, oregano, pietruszki
- Po pół łyżeczki suszonych ziół: bazylii, tymianku, oregano, pietruszki
- Ząbek czosnku
- Pół łyżeczki startej skórki z cytryny
- Sól, cukier, biały pieprz do smaku
Ziemianki dokładnie umyć, osuszyć, posmarować olejem i
zawinąć w folię aluminiową. Piec bezpośrednio między rozżarzonymi węglami. Co
jakiś czas odwracać. Przygotować dip: czosnek rozetrzeć z solą, dodać do serka.
Wszystko wymieszać z ziołami i skórką cytrynową. Doprawić dolą, pieprzem i
cukrem. Pozostawić min. 20 min. w lodówce.
Upieczone ziemniaki świetnie smakują również z masłem z chili i ziołowym dipem.