Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto ucierane z truskawkami, przykrytymi chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z dodatkiem odrobiny bitej śmietany.

Ciasto ucierane250 g mąki 200 g cukru pudrukostka miękkiego masła4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 kg truskawek
Kruszonka 150 g mąki pszennej75 g zimnego masła 75 g cukru
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut w lodówce.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy lub delikatnie miksujemy do połączenia składników. Następnie stopniow…

Rolada biszkoptowa z kremem śmietankowym i truskawkami

Ciasto biszkoptowe


  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy

Jajka wbić do miski ustawionej na garnku z gotującą się wodą i ubić z cukrem na białą masę. Gdy masa będzie gotowa zdjąć z wrzątku i dalej ubijać aż do wystygnięcia. Do zimnych ubitych jajek powoli dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto delikatnie wylać na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec ok. 10 – 15 min.
Po upieczeniu blachę odwrócić do góry dnem i gotowy biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczką wysypaną miałkim cukrem. Papier lekko skropić zimną wodą i zdjąć z ciasta. Pozostawić do ostygnięcia.

W tym czasie przygotować krem śmietankowy:
  • 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Truskawki do dekoracji
Ubić śmietaną lub serek mascarpone  cukrem pudrem. Do masy dodać pokrojone truskawki.

Wystudzony biszkopt posmarować kremem z owocami i zawinąć w roladę za pomocą ściereczki. Ścisnąć i wstawić do lodówki na ok. 2 godz. Po tym czasie usunąć ściereczkę i udekorować cukrem pudrem, truskawkami lub bitą śmietaną.