Ciasto biszkoptowe
Jajka wbić do miski ustawionej na garnku z gotującą się wodą i ubić z cukrem na białą masę. Gdy masa będzie gotowa zdjąć z wrzątku i dalej ubijać aż do wystygnięcia. Do zimnych ubitych jajek powoli dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto delikatnie wylać na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec ok. 10 – 15 min.
Po upieczeniu blachę odwrócić do góry dnem i gotowy biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczką wysypaną miałkim cukrem. Papier lekko skropić zimną wodą i zdjąć z ciasta. Pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować krem śmietankowy:
Wystudzony biszkopt posmarować kremem z owocami i zawinąć w roladę za pomocą ściereczki. Ścisnąć i wstawić do lodówki na ok. 2 godz. Po tym czasie usunąć ściereczkę i udekorować cukrem pudrem, truskawkami lub bitą śmietaną.
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
Jajka wbić do miski ustawionej na garnku z gotującą się wodą i ubić z cukrem na białą masę. Gdy masa będzie gotowa zdjąć z wrzątku i dalej ubijać aż do wystygnięcia. Do zimnych ubitych jajek powoli dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto delikatnie wylać na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec ok. 10 – 15 min.
Po upieczeniu blachę odwrócić do góry dnem i gotowy biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczką wysypaną miałkim cukrem. Papier lekko skropić zimną wodą i zdjąć z ciasta. Pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować krem śmietankowy:
- 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- Truskawki do dekoracji
Wystudzony biszkopt posmarować kremem z owocami i zawinąć w roladę za pomocą ściereczki. Ścisnąć i wstawić do lodówki na ok. 2 godz. Po tym czasie usunąć ściereczkę i udekorować cukrem pudrem, truskawkami lub bitą śmietaną.