Rolada biszkoptowa z kremem śmietankowym i truskawkami

Ciasto biszkoptowe


  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy

Jajka wbić do miski ustawionej na garnku z gotującą się wodą i ubić z cukrem na białą masę. Gdy masa będzie gotowa zdjąć z wrzątku i dalej ubijać aż do wystygnięcia. Do zimnych ubitych jajek powoli dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto delikatnie wylać na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec ok. 10 – 15 min.
Po upieczeniu blachę odwrócić do góry dnem i gotowy biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczką wysypaną miałkim cukrem. Papier lekko skropić zimną wodą i zdjąć z ciasta. Pozostawić do ostygnięcia.

W tym czasie przygotować krem śmietankowy:
  • 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Truskawki do dekoracji
Ubić śmietaną lub serek mascarpone  cukrem pudrem. Do masy dodać pokrojone truskawki.

Wystudzony biszkopt posmarować kremem z owocami i zawinąć w roladę za pomocą ściereczki. Ścisnąć i wstawić do lodówki na ok. 2 godz. Po tym czasie usunąć ściereczkę i udekorować cukrem pudrem, truskawkami lub bitą śmietaną.