Ptysie z kremem śmietankowym i truskawkami

Ciasto ptysiowe


  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Krem śmietankowy

  • 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Truskawki do dekoracji
  • Cukier puder do dekoracji

W rondlu o grubym dnie zagotować wodę z margaryną i solą. Do wrzątku wsypać całą mąkę i od razu energicznie mieszać, gotować na małym ogniu, aż ciasto będzie szklista i zacznie odchodzić od garnka. Gdy ciasto przestygnie dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Porcje ciasta na ptysie układać łyżką lub rękawem cukierniczym na blasze wyłożone papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać o zachowaniu dużych odległości między ciastami, bo w czasie pieczenia bardzo urosną. Piec w temp. 200 C na złoty kolor – ok. 20 – 30 min.

Gotowe, wystudzone ptysie przekroić na połówki. Ptysie przełożyć ubitą śmietaną lub serkiem mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek. Posypać cukrem pudrem.