Pomarańczowe tiramisu

  • 500 g serka mascarpone
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 200 g podłużnych biszkoptów  np. „ladies fingers”
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 szklanka wystudzonej kawy
  • 4 łyżki likieru Cointreau lub innego dobrego likieru pomarańczowego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na białą masę, wtedy zacząć stopniowo dodawać serek mascarpone, a na końcu 1 łyżkę likieru oraz skórkę pomarańczową. Kawę wymieszać z resztą likieru. Połowę biszkoptów ułożyć na dnie formy, w której będzie zrobione tiramisu i nasączyć je kawą z likierem i posypać jedną łyżką kakao. Na biszkoptach rozsmarować połową masy serowej. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w kawie, posypać kakao i rozsmarować resztę sera. Deser wstawić do lodówki. Przed podaniem wierzch posypać kakao.