Faszerowana papryka to szybkie i pyszne danie, które
można przygotować dosłownie w 20 minut +
30 minut gotowania. Potrzebne
składniki:- 4 duże papryki
- 30 dag mielonej wieprzowiny (najlepiej szynki), można zastąpić dowolnym mięsem mielonym
- ok. 10 dag suchego ryżu (jedna torebka lub nieduża filiżanka)
- 1 cebula
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- Papryczka chili lub pieprz kajeński
- 1 l bulionu warzywnego
- Tarty żółty ser i natka pietruszki – nie są konieczne
Cebulę pokroić w niedużą kostkę i zeszklić na patelni,
Dodać mielone mięso, słodką paprykę i smażyć razem ok. 10 minut. Równocześnie
ugotować ryż. W tym czasie oczyścić papryki – z umytych warzyw odciąć górne
części z ogonkami (zostawić jako „pokrywki”), ze środków usunąć nasiona i białe
włókna. Usmażone mięso wymieszać z gorącym ryżem. Wszystko lekko przestudzić i
doprawić solą, pieprzem i chili – według uznania. Gotowym farszem wypełnić papryki i przykryć „pokrywkami”. Faszerowane papryki układać ściśle w dużym
garnku o grubym dnie i zalać bulionem (tak aby były zanurzone do ok. 1/3 wysokości).
Gotować na małym ogniu ok. 30. Min.
Gotowe papryki można posypać tartym żółtym serem i natką
pietruszki. Gotowe! Można podawać z ziołowym dipem jogurtowym lub tradycyjnym
sosem pomidorowym. Świetne danie na szybki obiad lub ciepłą kolację.