Papryka faszerowana



Faszerowana papryka to szybkie i pyszne danie, które można przygotować dosłownie w 20 minut +
30 minut gotowania. Potrzebne składniki:


  • 4 duże papryki
  • 30 dag mielonej wieprzowiny (najlepiej szynki), można zastąpić dowolnym mięsem mielonym
  • ok. 10 dag suchego ryżu (jedna torebka lub nieduża filiżanka)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • Papryczka chili lub pieprz kajeński
  • 1 l bulionu warzywnego
  • Tarty żółty ser i natka pietruszki – nie są konieczne


Cebulę pokroić w niedużą kostkę i zeszklić na patelni, Dodać mielone mięso, słodką paprykę i smażyć razem ok. 10 minut. Równocześnie ugotować ryż. W tym czasie oczyścić papryki – z umytych warzyw odciąć górne części z ogonkami (zostawić jako „pokrywki”), ze środków usunąć nasiona i białe włókna. Usmażone mięso wymieszać z gorącym ryżem. Wszystko lekko przestudzić i doprawić solą, pieprzem i chili – według uznania.  Gotowym farszem wypełnić papryki i przykryć „pokrywkami”.  Faszerowane papryki układać ściśle w dużym garnku o grubym dnie i zalać bulionem (tak aby były zanurzone do ok. 1/3 wysokości). Gotować na małym ogniu ok. 30. Min.

Gotowe papryki można posypać tartym żółtym serem i natką pietruszki. Gotowe! Można podawać z ziołowym dipem jogurtowym lub tradycyjnym sosem pomidorowym. Świetne danie na szybki obiad lub ciepłą kolację.