Na czekoladę:
- Filiżanka mleka
- Filiżanka śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki dobrego kakao
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
Do przygotowania:
- 2 torebki strunowe (duża i mała)
- 6 łyżeczek soli kuchennej
- Dużo kostek lodu
Kakao zagotować w małej ilości wody i wystudzić. Wlać do mniejszej
torebki strunowej. Następnie dolać mleko, śmietankę, dodać cukier i wanilię. Torebkę
dokładnie zamknąć. Do większej torebki wsypać kostki lodu i sól, a następnie
włożyć tam mniejszą torebkę z płynem. Wszystko zamknąć i potrząsać dużą torebką
z lodem i mniejszą w środku przez ok. 5 – 7 min. Mrożoną czekoladę przelać do
szklanki i udekorować czekoladowymi wiórkami lub według własnego uznania.