Maślane serduszka



Składniki na kruche ciasto



  • 30 dag mąki krupczatki (można zastąpić mąką pszenną typ 500)
  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru pudru


Wszystkie składniki muszą być zimne (prosto z lodówki). Masło posiekać nożem na stolnicy i siekając wymieszać z mąką i cukrem pudrem. Z kruszynek ciasta zrobić kopczyk, a w środku dziurę. Wlac tam zimne żółtka i szybko zarobić ciasto zimnymi rękami. Ciasto zawinąć w folię i na 2 godz. wstawić do lodówki. Wyjąć i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na ok. 0,5 cm grubości. Foremką wykrawać serduszka lub inne kształty według uznania. Ciasteczka piec ok. 8 – 190 min. na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 C. Gotowe ciasteczka udekorować lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem.