Składniki na kruche ciasto
- 30 dag mąki krupczatki (można zastąpić mąką pszenną typ 500)
- 1 kostka masła
- 3 żółtka
- 10 dag cukru pudru
Wszystkie składniki muszą być zimne (prosto z lodówki). Masło posiekać
nożem na stolnicy i siekając wymieszać z mąką i cukrem pudrem. Z kruszynek
ciasta zrobić kopczyk, a w środku dziurę. Wlac tam zimne żółtka i szybko
zarobić ciasto zimnymi rękami. Ciasto zawinąć w folię i na 2 godz. wstawić do
lodówki. Wyjąć i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na ok. 0,5 cm grubości.
Foremką wykrawać serduszka lub inne kształty według uznania. Ciasteczka piec
ok. 8 – 190 min. na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 C. Gotowe
ciasteczka udekorować lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem.