Masła smakowe: z chili, miodowe, martini



Masło chili

  • 8 łyżek masła
  • 2 cebulki dymki lub szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka płatów chili
  • Sól do smaku
Cebulki drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć i utrzeć z solą. Miękkie masło wymieszać z chili, cebulkami, czosnkiem i sokiem z cytryny. Z masła robić wałeczek i zawinąć go w folię spożywczą.  Schłodzić w lodówce. Przed podaniem pokroić na krążki.

Masło miodowe

  • 8 łyżek miękkiego masła
  • 6 – 7 łyżek płynnego miodu wielokwiatowego lub akacjowego
Miękkie masło dokładnie rozetrzeć z miodem i uformować w wałeczek. Zawinąć go w folię aluminiową i schłodzić w lodówce. Podawać pokrojone w krążki. Masło miodowe jest idealnym dodatkiem do tostów lub makaronu na słodko dla dzieci.

Masło martini

  • 8 łyżek masła
  • 12 średnich zielonych oliwek
  • 2 łyżki ginu
  • 1 łyżka wytrawnego wermutu
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • Szczypta pieprzu cayenne
W garnuszku zagotować gin z wermutem  i odparować aż do uzyskania ok. 1 łyżki płynu. Schłodzić. Oliwki drobno posiekać . W miseczce utrzeć miękkie masło, dodać gin, oliwki, skórkę cytrynową i pieprz kajeński. Masło uformować w wałeczek, zawinąć w folię i schłodzić.