Masło chili
- 8 łyżek masła
- 2 cebulki dymki lub szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka płatów chili
- Sól do smaku
Cebulki drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć i utrzeć z solą.
Miękkie masło wymieszać z chili, cebulkami, czosnkiem i sokiem z cytryny. Z
masła robić wałeczek i zawinąć go w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem pokroić na
krążki.
Masło miodowe
- 8 łyżek miękkiego masła
- 6 – 7 łyżek płynnego miodu wielokwiatowego lub akacjowego
Miękkie masło dokładnie rozetrzeć z miodem i uformować w
wałeczek. Zawinąć go w folię aluminiową i schłodzić w lodówce. Podawać
pokrojone w krążki. Masło miodowe jest idealnym dodatkiem do tostów lub
makaronu na słodko dla dzieci.
Masło martini
- 8 łyżek masła
- 12 średnich zielonych oliwek
- 2 łyżki ginu
- 1 łyżka wytrawnego wermutu
- ½ łyżeczki skórki z cytryny
- Szczypta pieprzu cayenne
W garnuszku zagotować gin z wermutem i odparować aż do uzyskania ok. 1 łyżki płynu.
Schłodzić. Oliwki drobno posiekać . W miseczce utrzeć miękkie masło, dodać gin,
oliwki, skórkę cytrynową i pieprz kajeński. Masło uformować w wałeczek, zawinąć
w folię i schłodzić.