Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto ucierane z truskawkami, przykrytymi chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z dodatkiem odrobiny bitej śmietany.

Ciasto ucierane250 g mąki 200 g cukru pudrukostka miękkiego masła4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 kg truskawek
Kruszonka 150 g mąki pszennej75 g zimnego masła 75 g cukru
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut w lodówce.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy lub delikatnie miksujemy do połączenia składników. Następnie stopniow…

Masła smakowe: z chili, miodowe, martini



Masło chili

  • 8 łyżek masła
  • 2 cebulki dymki lub szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka płatów chili
  • Sól do smaku
Cebulki drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć i utrzeć z solą. Miękkie masło wymieszać z chili, cebulkami, czosnkiem i sokiem z cytryny. Z masła robić wałeczek i zawinąć go w folię spożywczą.  Schłodzić w lodówce. Przed podaniem pokroić na krążki.

Masło miodowe

  • 8 łyżek miękkiego masła
  • 6 – 7 łyżek płynnego miodu wielokwiatowego lub akacjowego
Miękkie masło dokładnie rozetrzeć z miodem i uformować w wałeczek. Zawinąć go w folię aluminiową i schłodzić w lodówce. Podawać pokrojone w krążki. Masło miodowe jest idealnym dodatkiem do tostów lub makaronu na słodko dla dzieci.

Masło martini

  • 8 łyżek masła
  • 12 średnich zielonych oliwek
  • 2 łyżki ginu
  • 1 łyżka wytrawnego wermutu
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • Szczypta pieprzu cayenne
W garnuszku zagotować gin z wermutem  i odparować aż do uzyskania ok. 1 łyżki płynu. Schłodzić. Oliwki drobno posiekać . W miseczce utrzeć miękkie masło, dodać gin, oliwki, skórkę cytrynową i pieprz kajeński. Masło uformować w wałeczek, zawinąć w folię i schłodzić.