Kruche babeczki z owocami i kremem waniliowym



Kruche babeczki z owocami
Ciasto kruche


  • 20 dag mąki krupczatki
  • 15 dag zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru



Krem waniliowy

  • 1 mały budyń waniliowy z cukrem
  • 30 ml mleka
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżka cukru pudru



  • 1 galaretka owocowa
  • Dowolne owoce sezonowe lub z zalewy: truskawki, borówki, brzoskwinie, mandarynki itp.


Szybko zarobić kruche ciasto i schłodzić je w lodówce (ok 20 min.). Zimnym ciastem wyłożyć foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem. Piec 15-20 minut na złoty kolor w temp. 200 C. Gotowe ciastka wystudzić i wyciągnąć z formy.

Przygotować krem waniliowy. Ugotować gęsty budyń waniliowy i dobrze wystudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i połączyć z budyniem.

Następnie przygotować galaretkę z mniejszej ilości wodny niż jest napisane na opakowaniu i pozwolić jej zacząć tężeć.

Na spód zimnych babeczek nakładać porcję kremu waniliowego, następnie warstwę owoców, a wszystko pokryć delikatnie gęstniejącą galaretką! Można udekorować bitą śmietaną, czekoladą lub listkami mięty.