Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto ucierane z truskawkami, przykrytymi chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z dodatkiem odrobiny bitej śmietany.

Ciasto ucierane250 g mąki 200 g cukru pudrukostka miękkiego masła4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 kg truskawek
Kruszonka 150 g mąki pszennej75 g zimnego masła 75 g cukru
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut w lodówce.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy lub delikatnie miksujemy do połączenia składników. Następnie stopniow…

Kruche babeczki z owocami i kremem waniliowym



Kruche babeczki z owocami
Ciasto kruche


  • 20 dag mąki krupczatki
  • 15 dag zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru



Krem waniliowy

  • 1 mały budyń waniliowy z cukrem
  • 30 ml mleka
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżka cukru pudru



  • 1 galaretka owocowa
  • Dowolne owoce sezonowe lub z zalewy: truskawki, borówki, brzoskwinie, mandarynki itp.


Szybko zarobić kruche ciasto i schłodzić je w lodówce (ok 20 min.). Zimnym ciastem wyłożyć foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem. Piec 15-20 minut na złoty kolor w temp. 200 C. Gotowe ciastka wystudzić i wyciągnąć z formy.

Przygotować krem waniliowy. Ugotować gęsty budyń waniliowy i dobrze wystudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i połączyć z budyniem.

Następnie przygotować galaretkę z mniejszej ilości wodny niż jest napisane na opakowaniu i pozwolić jej zacząć tężeć.

Na spód zimnych babeczek nakładać porcję kremu waniliowego, następnie warstwę owoców, a wszystko pokryć delikatnie gęstniejącą galaretką! Można udekorować bitą śmietaną, czekoladą lub listkami mięty.