- 20 dag mąki krupczatki
- 15 dag zimnego masła
- 2 żółtka
- 10 dag cukru pudru
Krem waniliowy
- 1 mały budyń waniliowy z cukrem
- 30 ml mleka
- ½ kostki masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 galaretka owocowa
- Dowolne owoce sezonowe lub z zalewy: truskawki, borówki, brzoskwinie, mandarynki itp.
Szybko zarobić kruche ciasto i schłodzić je w lodówce (ok
20 min.). Zimnym ciastem wyłożyć foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem.
Piec 15-20 minut na złoty kolor w temp. 200 C. Gotowe ciastka wystudzić i
wyciągnąć z formy.
Przygotować krem waniliowy. Ugotować gęsty budyń
waniliowy i dobrze wystudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i połączyć z
budyniem.
Następnie przygotować galaretkę z mniejszej ilości wodny
niż jest napisane na opakowaniu i pozwolić jej zacząć tężeć.
Na spód zimnych babeczek nakładać porcję kremu waniliowego,
następnie warstwę owoców, a wszystko pokryć delikatnie gęstniejącą galaretką!
Można udekorować bitą śmietaną, czekoladą lub listkami mięty.