Kapkejki z kremem waniliowym. Pyszne babeczki cupcakes

Ciasto na cupcakes


  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

Krem waniliowy

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklankę cukru pudru
  • 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
  • 1 szklankę śmietanki kremówki
  • 50 ml spirytusu

W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu (dużym) miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Do masła stopniowo dodawać cukier i jajka – cały czas miksując. Następnie partiami dodać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i solą. Dolać mleko i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Nakładać masę do foremek do muffinek lub papilotek do ok. 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut.

Przygotować krem waniliowy. Masło zmiksować na jednolitą masę, dodając stopniowo cukier puder. Dolać alkohol i ekstrakt waniliowy. W osobnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę i dodać do masy maślanej. Kapkejki udekorować kremem i świeżymi owocami.