Ciasto na cupcakes
Krem waniliowy
W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu (dużym) miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Do masła stopniowo dodawać cukier i jajka – cały czas miksując. Następnie partiami dodać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i solą. Dolać mleko i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Nakładać masę do foremek do muffinek lub papilotek do ok. 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut.
Przygotować krem waniliowy. Masło zmiksować na jednolitą masę, dodając stopniowo cukier puder. Dolać alkohol i ekstrakt waniliowy. W osobnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę i dodać do masy maślanej. Kapkejki udekorować kremem i świeżymi owocami.
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 niepełna szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
Krem waniliowy
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklankę cukru pudru
- 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
- 1 szklankę śmietanki kremówki
- 50 ml spirytusu
W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu (dużym) miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Do masła stopniowo dodawać cukier i jajka – cały czas miksując. Następnie partiami dodać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i solą. Dolać mleko i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Nakładać masę do foremek do muffinek lub papilotek do ok. 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut.
Przygotować krem waniliowy. Masło zmiksować na jednolitą masę, dodając stopniowo cukier puder. Dolać alkohol i ekstrakt waniliowy. W osobnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę i dodać do masy maślanej. Kapkejki udekorować kremem i świeżymi owocami.