- 1 kg łopatki wieprzowej lub wołowej (można wybrać inny rodzaj wołowiny lub połączyć dwa rodzaje mięsa)
- 2 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- po 1 łyżeczka ostrej papryki, słodkiej papryki i wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie:
- 30 dag pieczarek
- 2 czerwone papryki
- Łyżka gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu typu greckiego
Mięso pokroić dość dużą kostkę (2 x 2 cm), obsypać solą, pieprzem. W dużym rondlu o grubym dnie dobrze rozgrzać olej i partiami podsmażać mięso na złotawy kolor, tak aby zamknęły się wszystkie pory. Podsmażone mięso odłożyć do naczynia, a na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać mięso i całą paprykę w proszku (trzy rodzaje). Smażyć chwilkę i dodać koncentrat pomidorowy. PO kilku minutach podgrzewania trzeba dolać szklankę wody.
Gulasz dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie – wieprzowinę ok. 1,5, a wołowinę od 2 do 3 godzin. W razie potrzeby dolać trochę wody.
Pod koniec duszenia można dodać podsmażone w oddzielnym garnku pieczarki i paprykę.
Podawać z knedlami bułczanymi, makaronem, kluskami śląskimi, plackami ziemniaczanymi lub pieczywem. Gulasz świetnie smakuje z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany.