- 1 zielony ogórek
- 2 ząbki czosnku
- Duża cebula
- 3 mięsiste pomidory
- Czerwona papryka
- 6 łyżek octu winnego
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- Pół szklanki passaty pomidorowej
- 3/4 l wody
- 2 kromki bułki pszennej
- Sól i pieprz do smaku
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Kromki bułki bez skorki namoczyć w occie. Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w kostkę, a następnie zmiksować w blenderze razem z bułką. Tradycyjnie warzywa były przecierane przez metalowe sito! Do masy dodać wodę, oliwę, passatę i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą. Wstawić do schłodzenia na co najmniej 2 godziny. Podawać z grzankami czosnkowymi lub bagietką. Przed podaniem zupę skropić oliwą, można również octem balsamicznym
.