Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto ucierane z truskawkami, przykrytymi chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z dodatkiem odrobiny bitej śmietany.

Ciasto ucierane250 g mąki 200 g cukru pudrukostka miękkiego masła4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 kg truskawek
Kruszonka 150 g mąki pszennej75 g zimnego masła 75 g cukru
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut w lodówce.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy lub delikatnie miksujemy do połączenia składników. Następnie stopniow…

Domowe FIT lody jogurtowe



Lody jogurtowe są pyszne, zdrowe, bardzo proste w przygotowaniu i z czystym sumieniem można
podawać je dzieciom oraz wszystkim, którzy dbają o linię!

Składniki

  • 1 filiżanka zamrożonych owoców – truskawek, jeżyn, malin, borówek – co kto lubi
  • 2 filiżanki jogurtu naturalnego (najlepiej grecki), może też być śmietanka
  • 2 – 3 łyżki płynnego miodu lub brązowego cukru


Mrożone owoce, jogurt i miód lub cukier umieścić w blenderze i wszystko zmiksować na gładką masę. Lody są gotowe do podania!