Szparagi są pyszne, zdrowe, a takie prosto z pola,
dostępne są jedynie w maju i czerwcu. Oto przepis
na pyszne, proste ciepłe
kanapki ze szparagami.
Składniki
- dowolne bułki – pszenne, razowe, pełnoziarniste – według uznania
- gotowane szparagi, na każdą bułkę liczmy 4 szparagi
- 2 pomidory
- ser żółty
- zielone oliwki
- musztarda, majonez – według uznania
- pietruszka, szczypiorek.
- 2 lub 3 łyżki roztopionego masła
Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Bułki przekrawamy
na pół i spody smażymy z jednej strony na maśle na złoto. Rumianą stronę
smarujemy cienko musztardą. Układamy na blaszce jasną stroną do dołu. Kładziemy
na nich pokrojone pomidory, po 3 szparagi i przykrywamy żółtym serem. Blachę
wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy do momentu, gdy
roztopi się ser. Smarujemy lekko majonezem, dekorujemy oliwkami, pietruszką lub
szczypiorkiem. Wierzchnie części bułek podgrzewany miękką stroną na patelni
grillowej i przykrywamy gotowe kanapki. Powodzenia.