Ciepłe kanapki ze szparagami



Szparagi są pyszne, zdrowe, a takie prosto z pola, dostępne są jedynie w maju i czerwcu. Oto przepis
na pyszne, proste ciepłe kanapki ze szparagami.

Składniki

  1. dowolne bułki – pszenne, razowe, pełnoziarniste – według uznania  
  2. gotowane szparagi, na każdą bułkę liczmy 4 szparagi
  3. 2 pomidory
  4. ser żółty
  5. zielone oliwki
  6. musztarda, majonez – według uznania
  7. pietruszka, szczypiorek.
  8. 2 lub 3 łyżki roztopionego masła


Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Bułki przekrawamy na pół i spody smażymy z jednej strony na maśle na złoto. Rumianą stronę smarujemy cienko musztardą. Układamy na blaszce jasną stroną do dołu. Kładziemy na nich pokrojone pomidory, po 3 szparagi i przykrywamy żółtym serem. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy do momentu, gdy roztopi się ser. Smarujemy lekko majonezem, dekorujemy oliwkami, pietruszką lub szczypiorkiem. Wierzchnie części bułek podgrzewany miękką stroną na patelni grillowej i przykrywamy gotowe kanapki. Powodzenia.