Ciasto kruche na tartaletki
Krem cytrynowy
W misce lub na stolnicy zarobić kruche ciasto na mini tarty. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy razem drewnianą łyżką, Dodajemy żółtka i cukier i dalej wyrabiamy łyżką lub ręką. Można też zrobić to robotem kuchennym. Gdy ciasto będzie zbyt zbite można dodać odrobinę zimnej wody. Wyklejamy ciastem nasmarowaną masłem formę i nakłuwamy środkową część widelcem. Robimy obramowanie z ciasta przy ściankach na wysokość ok. 1 cm. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze ok. 200 st. C. Gdy ciasto kruche stygnie przygotowujemy krem cytrynowy.
W rondelku z grubym dnem rozmieszać jajka trzepaczką. Dodać cukier, sok wyciśnięty z cytryn oraz otartą skórkę i masło. Wszystko wymieszać i delikatnie podgrzewać na małym ogniu cały czas lekko ubijając trzepaczką. Nie dopuścić do powstania grudek ani do zagotowania. Gdy masa zgęstnieje do konsystencji budyniu zdjąć z ognia i wylać na wystudzone tartaletki. Po wystygnięciu ozdobić bitą śmietaną i ziołami.
- 100 g masła o temperaturze pokojowej
- 2 żółtka
- 200 g mąki
- 3 łyżki cukru lub wg uznania
- szczypta soli
Krem cytrynowy
- 2 jajka
- 2 cytryny (sok i skórka)
- 2 łyżki drobnego cukru
- 70 g masła
W misce lub na stolnicy zarobić kruche ciasto na mini tarty. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy razem drewnianą łyżką, Dodajemy żółtka i cukier i dalej wyrabiamy łyżką lub ręką. Można też zrobić to robotem kuchennym. Gdy ciasto będzie zbyt zbite można dodać odrobinę zimnej wody. Wyklejamy ciastem nasmarowaną masłem formę i nakłuwamy środkową część widelcem. Robimy obramowanie z ciasta przy ściankach na wysokość ok. 1 cm. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze ok. 200 st. C. Gdy ciasto kruche stygnie przygotowujemy krem cytrynowy.
W rondelku z grubym dnem rozmieszać jajka trzepaczką. Dodać cukier, sok wyciśnięty z cytryn oraz otartą skórkę i masło. Wszystko wymieszać i delikatnie podgrzewać na małym ogniu cały czas lekko ubijając trzepaczką. Nie dopuścić do powstania grudek ani do zagotowania. Gdy masa zgęstnieje do konsystencji budyniu zdjąć z ognia i wylać na wystudzone tartaletki. Po wystygnięciu ozdobić bitą śmietaną i ziołami.