Składniki
Czekoladę i masło przekładamy do miski i ustawiamy na garnku z gotująca się wodą. Składniki rozpuszczamy na parze i studzimy. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa stanie się prawie biała. Wówczas stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Gdy składniki się połączą dodajemy mąkę, szczyptę soli i śmietankę, a na koniec orzechy włoskie.
Gotowe ciasto wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (albo wysmarowaną masłem). Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170°C.
Brownie świetnie smakuje z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g mąki
- szczypta soli
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Czekoladę i masło przekładamy do miski i ustawiamy na garnku z gotująca się wodą. Składniki rozpuszczamy na parze i studzimy. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa stanie się prawie biała. Wówczas stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Gdy składniki się połączą dodajemy mąkę, szczyptę soli i śmietankę, a na koniec orzechy włoskie.
Gotowe ciasto wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (albo wysmarowaną masłem). Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170°C.
Brownie świetnie smakuje z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.