Brownie: czekoladowa rozkosz

Składniki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Czekoladę i masło przekładamy do miski i ustawiamy na garnku z gotująca się wodą. Składniki rozpuszczamy na parze i studzimy. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa stanie się prawie biała. Wówczas stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Gdy składniki się połączą dodajemy mąkę, szczyptę soli i śmietankę, a na koniec orzechy włoskie.

Gotowe ciasto wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (albo wysmarowaną masłem). Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170°C.


Brownie świetnie smakuje z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.