Zapiekanki z pieczarkami! Przygotuj w domu najlepszy polski fast food



Zapiekanki z pieczarkami i żółtym serem kochają wszyscy – dorośli i dzieci. Ta polska alternatywa  
dla zagranicznych fastfoodów nie straciła nic ze swojego uroku. W domu zapiekanki można przygotować dosłownie w 20 minut. Podstawą pysznego dania są dobre, świeże składniki i serce

Składniki:

  • 1 mały chleb tostowy lub pół dużego
  • 25 dag pieczarek
  • 15 dag żółtego sera
  • Oliwa z oliwek
  • Ketchup lub inne dodatki według uznania


Porcja na 10 zapiekanek

Pieczarki (kapelusze) obrać ze skórki i poszatkować w cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kanapki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i lekko skropić oliwą. Można posmarować masłem. Na kromkach układać dość grubą warstwę pieczarek i lekko je posolić. Całość posypać grubą warstwą żółtego sera. Zapiekanki piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C (grzanie góra dół bez termo obiegu) lub 150 C z termo obiegiem. Dla miłośników mięska, miedzy warstwę pieczarek i sera można dołożyć plasterek szynki.
Podawać z ketchupem, sałatą, świeżym pomidorem lub majonezem – tu liczy się smak i inwencja. Smacznego!