dla zagranicznych fastfoodów nie straciła nic ze swojego uroku. W domu zapiekanki można przygotować dosłownie w 20 minut. Podstawą pysznego dania są dobre, świeże składniki i serce
Składniki:
- 1 mały chleb tostowy lub pół dużego
- 25 dag pieczarek
- 15 dag żółtego sera
- Oliwa z oliwek
- Ketchup lub inne dodatki według uznania
Porcja na 10 zapiekanek
Pieczarki (kapelusze) obrać ze skórki i poszatkować w
cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kanapki ułożyć na
blasze do pieczenia wyłożonej papierem i lekko skropić oliwą. Można posmarować
masłem. Na kromkach układać dość grubą warstwę pieczarek i lekko je posolić.
Całość posypać grubą warstwą żółtego sera. Zapiekanki piec ok 15 minut w piekarniku
rozgrzanym do 180 C (grzanie góra dół bez termo obiegu) lub 150 C z termo obiegiem.
Dla miłośników mięska, miedzy warstwę pieczarek i sera można dołożyć plasterek
szynki.
Podawać z ketchupem, sałatą, świeżym pomidorem lub
majonezem – tu liczy się smak i inwencja. Smacznego!