Kruchy mazurek - wielkanocny klasyk |
Ten wykwintny mazurek jest naprawdę idealny nie tylko na
Wielkanoc. Można z powodzeniem
przygotować go jak wspaniałe ciasto inne okazje –
przyjęcie komunijne, proszony obiad lub jako wspaniały deser do kawy.
Składniki na ciasto kruche:
- 20 dag mąki krupczatki
- 15 dag zimnego masła
- 2 żółtka
- 10 dag cukru pudru
Nadzienie:
- 2 słoiki dżemu porzeczkowego
- 10 dag łuskanych migdałów
Szybko zarobić kruche ciasto i schłodzić je w lodówce (ok
20 min.). Zimnym ciastem wyłożyć wysmarowaną masłem formę, pamiętając aby
zrobić ok. 1-centymetrowy rant przy brzegach. Ciasto nakłuć widelcem. Piec
15-20 minut na złoty kolor w temp. 200 C. Gotowe ciasto wystudzić i wyciągnąć z
formy.
Dżem porzeczkowy przełożyć do rondla i gotować ok. 5
minut aż odparuje ok. ¼ wody. Do gorącego dżemu dodać pokrojone migdały. Gorący
dżem z migdałami wylać na gotowe ciasto. Po wystygnięciu całość udekorować
dowolnym lukrem.