Kruchy mazurek porzeczkowo-migdałowy z lukrem



Kruchy mazurek - wielkanocny klasyk
Ten wykwintny mazurek jest naprawdę idealny nie tylko na Wielkanoc. Można z powodzeniem
przygotować go jak wspaniałe ciasto inne okazje – przyjęcie komunijne, proszony obiad lub jako wspaniały deser do kawy.

Składniki na ciasto kruche:

  • 20 dag mąki krupczatki
  • 15 dag zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru



Nadzienie:

  • 2 słoiki dżemu porzeczkowego
  • 10 dag łuskanych migdałów


Szybko zarobić kruche ciasto i schłodzić je w lodówce (ok 20 min.). Zimnym ciastem wyłożyć wysmarowaną masłem formę, pamiętając aby zrobić ok. 1-centymetrowy rant przy brzegach. Ciasto nakłuć widelcem. Piec 15-20 minut na złoty kolor w temp. 200 C. Gotowe ciasto wystudzić i wyciągnąć z formy.  

Dżem porzeczkowy przełożyć do rondla i gotować ok. 5 minut aż odparuje ok. ¼ wody. Do gorącego dżemu dodać pokrojone migdały. Gorący dżem z migdałami wylać na gotowe ciasto. Po wystygnięciu całość udekorować dowolnym lukrem.