gotowych ogórków na bazarku, wystarczy 5 minut pracy, 3 dni cierpliwości i domowe ogórki małosolne są gotowe!
- 1,5 do 2 kg małych ogórków gruntowych (najlepiej ekologicznych, bez nawozów i chemii)
- 1 główka czosnku
- 1 l gorącej, ale nie wrzącej wody
- 1 łyżka soli
- Korzeń chrzanu
- Suche kwiatostany kopru z ubiegłego roku lub same łodygi świeżego koperku
Jak kisić ogórki? Ogórki umyć, oczyścić z ogonków i poukładać w jednym
dużym słoju (4-litrowym) lub kilku mniejszych. Można też użyć garnka z
kamionki. Dodać ząbki czosnku, chrzan, koper. Gorącą wodę wymieszać z solą i
zalać ogórki. Przykryć talerzykiem lub zakręcić i czekać ok. 3 dni. Po tym
czasie ogórki powinny być gotowe. Im dłużej będą w słojach, tym bardziej się
zakiszą.