Jak zrobić idealne ogórki małosolne? Sprawdzony przepis



Ogórki małosolne to wiosenny przysmak, który można mieć zawsze pod ręką. Nie trzeba kupować
gotowych ogórków na bazarku, wystarczy 5 minut pracy, 3 dni cierpliwości i domowe ogórki małosolne są gotowe!


  • 1,5 do 2 kg małych ogórków gruntowych (najlepiej ekologicznych, bez nawozów i chemii)
  • 1 główka czosnku
  • 1 l gorącej, ale nie wrzącej wody
  • 1 łyżka soli
  • Korzeń chrzanu
  • Suche kwiatostany kopru z ubiegłego roku lub same łodygi świeżego koperku

  
Jak kisić ogórki? Ogórki umyć, oczyścić z ogonków i poukładać w jednym dużym słoju (4-litrowym) lub kilku mniejszych. Można też użyć garnka z kamionki. Dodać ząbki czosnku, chrzan, koper. Gorącą wodę wymieszać z solą i zalać ogórki. Przykryć talerzykiem lub zakręcić i czekać ok. 3 dni. Po tym czasie ogórki powinny być gotowe. Im dłużej będą w słojach, tym bardziej się zakiszą.