Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto ucierane z truskawkami, przykrytymi chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z dodatkiem odrobiny bitej śmietany.

Ciasto ucierane250 g mąki 200 g cukru pudrukostka miękkiego masła4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 kg truskawek
Kruszonka 150 g mąki pszennej75 g zimnego masła 75 g cukru
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut w lodówce.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy lub delikatnie miksujemy do połączenia składników. Następnie stopniow…

Jajka myszki - pyszne, zdrowe i śliczne

Składniki:
  • 3 jajka
  • Kilka rzodkiewek
  • Szczypiorek
  • Sałata do dekoracji
  • Pieprz młotkowany lub grubo zmielony

Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i przekroić wzdłuż na 2 części. Połówki jajek ułożyć na talerzu. 2-3 rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. W jajkach nożykiem wykonać nacięcie i wkładać w nie plasterki rzodkiewki tak, aby powstały uszka. Z młotkowanego pieprzu zrobić oczy i noski myszek, a ze szczypiorku ogonki. Wszystko ułożyć na liściach sałaty!

Wasze dzieci pokochają jajka myszki :)