Ciasto wg przepisu Jamiego Olivera:
- 500g białej mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 1 saszetka suszonych drożdży (7g)
- ½ łyżki drobnego cukru
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 325ml letniej wody
Sos pomidorowy do pizzy
- 2-3 stołowe łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 1 puszka (ok. 500 g) pomidorów pelati w sosie (lub 500 g pasaty pomidorowej)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 drobno posiekane szalotki
- sól, pieprz, odrobina cukru do smaku
Ciasto:
Mąkę wsypać do dużej miski i zrobić wgłębienie. W naczyniu wymieszać
wodę, oliwę, drożdże, cukier. Płyn wlać do wgłębienia w mące i początkowo
delikatnie mieszać widelcem, zagarniając mąkę do płynu i dodać sól. Zarobić
ciasto, początkowo widelcem, a następnie ręką. Ciasto trzeba wyrabiać ok. 10
min. aż będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki i od miski. Ciasto przykryć
ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją
objętość.
W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Na głęboką patelnię wlać oliwę
i rozgrzać ją. Zeszklić szalotki i czosnek. Gdy cebulka będzie miękka wlać
pomidory lub pasatę i wszystko dusić ok. 10 – 15 min. aż sos będzie gęsty.
Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Rozgrzać piekarnik do najwyższej temperatury. Nagrzać płaską blachę lub
kamień do pizzy. Wtedy przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę i lekko
zarobić. Z ciasta formować okrągłe spody do pizzy, można użyć wałka. Na
rozgrzaną blachę położyć przygotowany spód, szybko rozsmarować sos pomidorowy,
nałożyć ulubione dodatki: pieczarki, szynkę, oliwki, ser mozzarella, salami,
paprykę – według uznania.
Piec ok. 4 -5 minut w bardzo gorącym piekarniku i od razu podawać.