Pizza idealna do przygotowania w domu



Ciasto wg przepisu Jamiego Olivera:

  • 500g białej mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 saszetka suszonych drożdży (7g)
  • ½ łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 325ml letniej wody


Sos pomidorowy do pizzy

  • 2-3 stołowe łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 puszka (ok. 500 g) pomidorów pelati w sosie (lub 500 g pasaty pomidorowej)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 drobno posiekane szalotki
  • sól, pieprz, odrobina cukru do smaku


Ciasto:
Mąkę wsypać do dużej miski i zrobić wgłębienie. W naczyniu wymieszać wodę, oliwę, drożdże, cukier. Płyn wlać do wgłębienia w mące i początkowo delikatnie mieszać widelcem, zagarniając mąkę do płynu i dodać sól. Zarobić ciasto, początkowo widelcem, a następnie ręką. Ciasto trzeba wyrabiać ok. 10 min. aż będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki i od miski. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Na głęboką patelnię wlać oliwę i rozgrzać ją. Zeszklić szalotki i czosnek. Gdy cebulka będzie miękka wlać pomidory lub pasatę i wszystko dusić ok. 10 – 15 min. aż sos będzie gęsty. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Rozgrzać piekarnik do najwyższej temperatury. Nagrzać płaską blachę lub kamień do pizzy. Wtedy przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę i lekko zarobić. Z ciasta formować okrągłe spody do pizzy, można użyć wałka. Na rozgrzaną blachę położyć przygotowany spód, szybko rozsmarować sos pomidorowy, nałożyć ulubione dodatki: pieczarki, szynkę, oliwki, ser mozzarella, salami, paprykę – według uznania.

Piec ok. 4 -5 minut w bardzo gorącym piekarniku i od razu podawać.