Składniki
- 1/2 kg mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag drożdży
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 7 dag masła
- Pół szklanki mleka
- 10 dag cukru
- skórka z cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżeczki rumu
- Marmolada różana do nadziewania
- Smalec lub olej do smażenia
Przygotować
zaczyn z drożdży. W małym garnku drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru kryształu
aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i 0,5
szklanki letniego mleka. Całość należy wymieszać i zostawić pod przykryciem aż
do podwojenia objętości (około 15 minut).
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce mieszamy mąkę z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, jajko, cukier, roztopione masło, cukier
waniliowy, rum i skórkę z cytryny. Można dodać malutką szczyptę soli. Wszystko
delikatnie mieszamy tak, by połączyć mąkę z pozostałymi składnikami.
Gdy drożdże
podwoją już swoją objętość, wlewamy je do przygotowanego ciasta i drewnianą
warzechą wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Cały sekret przygotowania
domowych pączków polega właśnie na doskonałym wyrobieniu ciasta. Nie powinniśmy
się przy tym spieszyć - wyrabianie idealnego ciasta musi zająć około 20 minut.
Po
przygotowaniu ciasta prószymy je z wierzchu mąką, przykrywamy ścierką i
odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z
niego pączki - najpierw przygotowujemy "placki" o średnicy około 10
centymetrów, na środek nakładamy łyżeczkę marmolady z róży, a następnie
"zamykamy" ciasto tak, by powstał z niego kształt pączka. W ten
sposób przygotowane pączki smażymy w głębokim tłuszczu (najlepiej na smalcu)
pod przykryciem do momentu, w którym się zarumienią. Po wystygnięciu prószymy
je cukrem pudrem lub lukrujemy. Polukrowane pączki można posypać kandyzowaną
skórką pomarańczową.