Murzynek jogurtowo-wiśniowy



  • 5 jajek
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu greckiego pełnotłustego
  • ¾ szklanki dżemu wiśniowego
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy lub ekstrakt
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym (białka i żółtka). Dodać jogurt i dżem, delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek z jogurtem i dżemem wsypać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do formy silikonowej. Piec przez ok. 30 min. w 180 stopniach C.
Polewa czekoladowa:
  • Pół szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 czekolada deserowa

W czasie pieczenia przygotować polewę czekoladową – rozgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę. Ciasto wyjąć z formy i polać roztopioną czekoladą. Przed polaniem można w ciepłym cieście zrobić otwory w które wpłynie gorąca polewa. Mniammmm