- 5 jajek
- niepełna szklanka cukru
- 1 szklanka jogurtu greckiego pełnotłustego
- ¾ szklanki dżemu wiśniowego
- 1 szklanka mąki
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukier waniliowy lub ekstrakt
Jajka ubić z
cukrem i cukrem waniliowym (białka i żółtka). Dodać jogurt i dżem, delikatnie
wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Do
ubitych jajek z jogurtem i dżemem wsypać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto
wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do formy silikonowej. Piec
przez ok. 30 min. w 180 stopniach C.
Polewa czekoladowa:
- Pół szklanki słodkiej śmietanki
- 1 czekolada deserowa
W czasie
pieczenia przygotować polewę czekoladową – rozgrzać śmietankę i rozpuścić w
niej czekoladę. Ciasto wyjąć z formy i polać roztopioną czekoladą. Przed
polaniem można w ciepłym cieście zrobić otwory w które wpłynie gorąca polewa.
Mniammmm