Klopsiki z kurczaka z parmezanem w sosie pomidorowym



Klopsiki


  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Pół łyżeczki suszonych ziół – bazylia i oregano. Można zastąpić świeżą natką pietruszki.
  • Sól i biały pieprz do smaku



Sos pomidorowy:

  • 1 butelka pasaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • Czosnek – wg uznania
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku


Przygotować sos:
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać pomidory lub pasatę. Dusić ok. 10 min. Na koniec dodać pokrojony lub zmiażdżony czosnek. Można odrobinę posłodzić.

Przygotowanie klopsików:
Mięso zmielić w maszynce lub blenderze. Dodać jajka, tartą bułkę, parmezan, zioła i wszystko dokładnie wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować małe kulki i od razu wrzucać je do gotującego się sosu pomidorowego. Klopsiki dusić w pomidorach ok. 10 min. – 15 min. Na koniec doprawić sos solą i pieprzem.

Podawać z makaronem lub ryżem. Wasze dzieciaki pokochają ten przepis!

0 komentarze