Klopsiki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki drobno startego parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej
- Pół łyżeczki suszonych ziół – bazylia i oregano. Można zastąpić świeżą natką pietruszki.
- Sól i biały pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
- 1 butelka pasaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- Czosnek – wg uznania
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Przygotować sos:
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać pomidory lub pasatę.
Dusić ok. 10 min. Na koniec dodać pokrojony lub zmiażdżony czosnek. Można
odrobinę posłodzić.
Przygotowanie klopsików:
Mięso zmielić w maszynce lub blenderze. Dodać jajka, tartą bułkę, parmezan,
zioła i wszystko dokładnie wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Z
masy formować małe kulki i od razu wrzucać je do gotującego się sosu
pomidorowego. Klopsiki dusić w pomidorach ok. 10 min. – 15 min. Na koniec
doprawić sos solą i pieprzem.
Podawać z makaronem lub ryżem. Wasze dzieciaki pokochają ten przepis!