Karnawałowe róże

Składniki 
  • Niecałe 2 szkl. mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 1 łyżka mocnego alkoholu - spirytusu lub rumu
  • Tłuszcz do smażenia – najlepiej smalec
  • szczypta soli

Mąkę przesiać i posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zarobić ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto bardzo cienko rozwałkować i wykrawać z niego po 3 krążki – różniej wielkości od największego do najmniejszego. Największy powinien mieć średnicę ok. 7 cm. Krążki naciąć nożem na obwodzie, środki posmarować białkiem i sklejać po 3. W środku mocno przycisnąć, aby dobrze się skleiły. Róże wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć na jasno-złoto.

Usmażone ciastka odsączyć z tłuszczu i oprószyć cukrem pudrem.