Składniki
- 3 szklanki jagód
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki maślanki
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- cukier puder
- szczypta soli
Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka z odrobiną oleju. Następnie wlewamy maślankę i mieszamy. Teraz wlewamy to, co nam powstało do pierwszej miski, dodajemy dodatkowo nasze jagody (borówki amerykański) i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, z małą ilością tłuszczu, na małym ogniu i łyżką nakładamy ciasto, tak by na placki nie były zbyt duże. Przypiekamy z obu stron i podajemy z cukrem pudrem. Można też ze śmietaną. Powodzenia!