Karczek duszony w herbacie

Składniki:

  • 0,5 kg karczku wieprzowego
  • 3 torebki czarnej herbaty
  • szklanka wytrawnego wina
  • 0,5 litra bulionu warzywnego, musi być gorący
  • 1 cebula albo 2 małe
  • 2 jabłka, koniecznie słodkie
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek, kilka ząbków
  • 3 łyżki oleju
  • papryka słodka
  • sól i pieprz


Gotujemy rosół, wrzucamy do niego torebki z herbatą i zaparzamy około 10 minut. Teraz kroimy czosnek i wciskamy go w karczek. Mięso nacieramy solą i pieprzem, a potem obsypujemy papryką. Karczek smażymy z obu stron. Gdy mięso się usmaży, przez 1,5 godziny dusimy je w herbacie. Czasem podlewając naparem by karczek się nie przypalił. Następnie obieramy cebulę i jabłka. Wrzucamy je do naszego herbacianego sosu i dolewamy szklankę wina. Dusimy jeszcze z 10 minut. Gotowe. Teraz karczek kroimy w plastry i polewamy naszym sosem.