Składniki:
Gotujemy rosół, wrzucamy do niego torebki z herbatą i zaparzamy około 10 minut. Teraz kroimy czosnek i wciskamy go w karczek. Mięso nacieramy solą i pieprzem, a potem obsypujemy papryką. Karczek smażymy z obu stron. Gdy mięso się usmaży, przez 1,5 godziny dusimy je w herbacie. Czasem podlewając naparem by karczek się nie przypalił. Następnie obieramy cebulę i jabłka. Wrzucamy je do naszego herbacianego sosu i dolewamy szklankę wina. Dusimy jeszcze z 10 minut. Gotowe. Teraz karczek kroimy w plastry i polewamy naszym sosem.
- 0,5 kg karczku wieprzowego
- 3 torebki czarnej herbaty
- szklanka wytrawnego wina
- 0,5 litra bulionu warzywnego, musi być gorący
- 1 cebula albo 2 małe
- 2 jabłka, koniecznie słodkie
- gałka muszkatołowa
- czosnek, kilka ząbków
- 3 łyżki oleju
- papryka słodka
- sól i pieprz
Gotujemy rosół, wrzucamy do niego torebki z herbatą i zaparzamy około 10 minut. Teraz kroimy czosnek i wciskamy go w karczek. Mięso nacieramy solą i pieprzem, a potem obsypujemy papryką. Karczek smażymy z obu stron. Gdy mięso się usmaży, przez 1,5 godziny dusimy je w herbacie. Czasem podlewając naparem by karczek się nie przypalił. Następnie obieramy cebulę i jabłka. Wrzucamy je do naszego herbacianego sosu i dolewamy szklankę wina. Dusimy jeszcze z 10 minut. Gotowe. Teraz karczek kroimy w plastry i polewamy naszym sosem.