Ciasto czekoladowo-pomarańczowe


Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozprowadzona 2 łyżkami wody
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • ¾ szklanki dżemu pomarańczowego
  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia



Polewa:

  • Pół szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 szklanka groszków czekoladowych



Dekoracja:

  • Kandyzowane pomarańcze

Całe jajka z cukrem ubić mikserem. Dodać ekstrakt z wanilii i rozpuszczoną kawę. Dodać jogurt, dżem, delikatnie wymieszać. W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Sypie składniki połączyć z płynnymi i wymieszać trzepaczką. Ciasto wylać na blachę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30 min. w 180 stopniach C. W czasie pieczenia przygotować polewę czekoladową – rozgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę. Ciasto wyjąć z formy, odwrócić i polać roztopioną czekoladą. Udekorować kandyzowanymi pomarańczami. PYSZNE!  

Zobacz film z tym przepisem!