Składniki na
ciasto:
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozprowadzona 2 łyżkami wody
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- ¾ szklanki dżemu pomarańczowego
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- Pół szklanki słodkiej śmietanki
- 1 szklanka groszków czekoladowych
Dekoracja:
- Kandyzowane pomarańcze
Całe jajka z
cukrem ubić mikserem. Dodać ekstrakt z wanilii i rozpuszczoną kawę. Dodać jogurt,
dżem, delikatnie wymieszać. W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do
pieczenia. Sypie składniki połączyć z płynnymi i wymieszać trzepaczką. Ciasto
wylać na blachę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Piec przez
ok. 30 min. w 180 stopniach C. W czasie pieczenia przygotować polewę
czekoladową – rozgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę. Ciasto wyjąć z
formy, odwrócić i polać roztopioną czekoladą. Udekorować kandyzowanymi
pomarańczami. PYSZNE!
Zobacz film z tym przepisem!
Zobacz film z tym przepisem!