Najlepsze ogórki kiszone


Kiszone ogórki w słoikach

Te ogórki są naprawdę pyszne i prawie zawsze się udają. Podstawą są jednak dobre ogórki, bez dodatku chemii! 

Przepis na najlepsze ogórki kiszone w słoikach

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • kilka baldachimów kopru
  • 2 główki czosnku, podzielonego na ząbki i obranego
  • 2 korzenie chrzanu
  • Liście porzeczki lub dębu
  • 2 litry gorącej wody
  • 2 łyżki soli kuchennej
Sprawdź koniecznie: Kiszenie warzyw i owoców od A do Z

Jak kisić ogórki? Ogórki umyć i oczyścić z ziemi i resztek kwiatów. Układać ciasno w dużych słoikach lub jednym dużym słoju, jeżeli to mają być ogórki małosolne. Do każdego słoika wkładać po 2-3 ząbki czosnku, kawałki chrzanu, gałązki kopru razem z kwiatami i po jednym liściu porzeczek lub dębu. Słoiki zalewać gorącą, osoloną wodą. Ogórki muszą być tak ułożone, żeby woda je całkowicie zakrywała. Zakręcone słoiki ustawiać denkiem do góry i pozostawić tak, aż ostygną. Zakiszone ogórki przechowywać w szafce kuchennej lub piwnicy.