Składniki
- około 30 gad mięsa
wołowego, szyja indyka i kilka kurzych skrzydełek.
marchewka, im jej więcej tym słodszy rosół, - korzeń i natka pietruszki,
- korzeń selera,
- cebula przypieczona na ogniu (gazie), może być nieobrana tak by rosół miał lepszy kolor i mały por,
- 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, sól do smaku, 6 ziaren czarnego pieprzu
Do garnka z zimną wodą
wkładamy mięso. Gotujemy na bardzo małym ogniu. Dobry rosół gotuje się bardzo
długo. Kiedy woda zacznie się gotować, na jej powierzchni zobaczycie szary
nalot. To szumowiny, musicie je zdejmować, małym sitkiem albo specjalną łyżką.
Kiedy usuniecie szumowiny, wrzucamy umyte i obrane warzywa. Teraz dodajemy przyprawy.
Przykrywamy garnek przykrywką i ustawiamy taki ogień by zupa lekko bulgotała. I
teraz szkoła cierpliwości, na lekkim ogniu gotujemy rosół 2 a nawet 3 godziny.
Kiedy jest gotowy, przelewamy go przez sitko tak by pozbyć się niepotrzebnych
składników. Oczywiście z sitka wybieramy marchewkę czy inne warzywa, które
lubimy w zupie. Rosół jest gotowy. Podajemy go z cienkim makaronem jajecznym i
posypujemy natką pietruszki.