![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgr4_zBclnjT8FSLyxX6oToqTtS6DA2Yh79H8N1tk1ad8X24lb91R7D0f9BB8kN94KYNtAghcGhMf-4dZ6-a47WfbKJk35zFQ-eyBgDe_AkCVGHhK1lviEvVYy7cspoBPSxBplAalGwOm_b/s320-rw/granita-889887_1920.jpg)
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 kg truskawek
Truskawki wrzucamy do blendera. Gotujemy wodę z cukrem. Kiedy się ostudzi, wszystko miksujemy na mus. Przekładamy do miseczek i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Co 2 godziny intensywnie mieszamy mus widelcem by rozkruszyć ścinające się kryształki. Kiedy się zamrozi jest gotowy. Podajemy z bitą śmietaną albo gałką lodów.