Runo leśne, leśny mech, czyli zaskakując ciasto ze szpinakiem i granatem



Ciasto

  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1⅓ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego


Dekoracja

  • ½ l śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 granat


Masa cytrynowa (wytrawna):

  • 2 jajka
  • 2 cytryny (sok i skórka)
  • 2 łyżki drobnego cukru


Szpinak (najlepiej w tafli) rozmrozić, odcedzić z nadmiaru wody i w razie konieczności jeszcze raz zmiksować jak najdrobniej. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek dodać olej, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko połączyć ze szpinakiem. Ciasto piec w formie wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia – 1 godz. w 180 st.

W tym czasie przygotować masę cytrynową i bitą śmietanę.

Wytrawna masa cytrynowa:
W rondelku z grubym dnem rozmieszać jajka trzepaczką. Dodać cukier, sok wyciśnięty z cytryn oraz otartą skórkę. Wszystko wymieszać i delikatnie podgrzewać na małym ogniu cały czas lekko ubijając trzepaczką. Nie dopuścić do powstania grudek ani do zagotowania. Gdy masa zgęstnieje do konsystencji budyniu  
zdjąć z ognia i schłodzić w lodówce.

Po wystudzeniu odciąć wierzch ciasta, a pozostałą cześć przekroić na dwa placki. Placki przełożyć masą cytrynową. Odcięty wierch drobno pokruszyć. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Nałożyć na górny placek i rozsmarować. Posypać rozdrobnionym ciastem z odciętego wierzchu. Udekorować ziarenkami z granatu.