Ciasto
- 450 g szpinaku mrożonego
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1⅓ szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dekoracja
- ½ l śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 granat
Masa cytrynowa (wytrawna):
- 2 jajka
- 2 cytryny (sok i skórka)
- 2 łyżki drobnego cukru
Szpinak (najlepiej w tafli) rozmrozić, odcedzić z nadmiaru
wody i w razie konieczności jeszcze raz zmiksować jak najdrobniej. Jajka
zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek dodać olej, mąkę i proszek do
pieczenia. Wszystko połączyć ze szpinakiem. Ciasto piec w formie wyłożonej na
spodzie papierem do pieczenia – 1 godz. w 180 st.
W tym czasie przygotować masę cytrynową i bitą śmietanę.
Wytrawna masa cytrynowa:
W rondelku z grubym dnem rozmieszać jajka trzepaczką. Dodać
cukier, sok wyciśnięty z cytryn oraz otartą skórkę. Wszystko wymieszać i
delikatnie podgrzewać na małym ogniu cały czas lekko ubijając trzepaczką. Nie
dopuścić do powstania grudek ani do zagotowania. Gdy masa zgęstnieje do
konsystencji budyniu
zdjąć z ognia i schłodzić w lodówce.
Po wystudzeniu odciąć wierzch ciasta, a pozostałą cześć
przekroić na dwa placki. Placki przełożyć masą cytrynową. Odcięty wierch drobno
pokruszyć. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Nałożyć na górny placek i rozsmarować.
Posypać rozdrobnionym ciastem z odciętego wierzchu. Udekorować ziarenkami z
granatu.