Mazurek czekoladowy bez pieczenia |
Spód bez pieczenia:
- 100 g płatków owsianych,
- 500 g ciastek owsianych z czekoladą,
- 200 g masła,
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- 100 g czekolady gorzkiej
Krem czekoladowy:
- 400 g śmietany 30% lub 36%,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 50 g masła,
- 2 łyżki kakao
Suche składniki zmiksować ze sobą na proszek, zalać
roztopionym masłem i wymieszać. Wyłożyć formę papierem do pieczenia i wylać na
nią masę. Schłodzić w lodówce.
W międzyczasie przygotować krem. Zagotować śmietanę, potem
dodać resztę składników i poczekać, aż masa się połączy. Wystudzony krem wylać
na ciasto i ponownie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Udekorować
jadalnymi kwiatami.