Mazurek czekoladowo czekoladowy bez pieczenia

Mazurek czekoladowy bez pieczenia



Spód bez pieczenia: 
  • 100 g płatków owsianych, 
  • 500 g ciastek owsianych z czekoladą, 
  • 200 g masła, 
  • 3 łyżki ciemnego kakao, 
  • 100 g czekolady gorzkiej


Krem czekoladowy: 

  • 400 g śmietany 30% lub 36%, 
  • 200 g gorzkiej czekolady, 
  • 50 g masła, 
  • 2 łyżki kakao


Suche składniki zmiksować ze sobą na proszek, zalać roztopionym masłem i wymieszać. Wyłożyć formę papierem do pieczenia i wylać na nią masę. Schłodzić w lodówce.

W międzyczasie przygotować krem. Zagotować śmietanę, potem dodać resztę składników i poczekać, aż masa się połączy. Wystudzony krem wylać na ciasto i ponownie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Udekorować jadalnymi kwiatami.