Składniki:
Śledzie oczyścić i przez ok. 3 godz. moczyć w wodzie mineralnej, zmieniając ją co ok. godzinę. Filety pokroić i układać w litrowym słoiku, przekładając je przyprawami. Na wierzchu ułożyć cebulę. Śledzie zalać sokiem wyciśniętym z cytryn wymieszanym z taką samą ilością oliwy. Macerować minimum dwa dni w lodówce, co jakiś czas odwracając słoik, aby składniki dobrze się wymieszały
Podawać z cebulką; majerankiem; sosem chrzanowym; kwaśną śmietaną; czosnkiem; majonezem.
- 0,5 kg solonych filetów ze śledzi
- 6 ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren gorczycy
- 10 ziaren kolendry
- 2 cytryny
- Jedna mała cebula pokrojona w krążki
- Oliwa z oliwek extra vergine
Śledzie oczyścić i przez ok. 3 godz. moczyć w wodzie mineralnej, zmieniając ją co ok. godzinę. Filety pokroić i układać w litrowym słoiku, przekładając je przyprawami. Na wierzchu ułożyć cebulę. Śledzie zalać sokiem wyciśniętym z cytryn wymieszanym z taką samą ilością oliwy. Macerować minimum dwa dni w lodówce, co jakiś czas odwracając słoik, aby składniki dobrze się wymieszały
Podawać z cebulką; majerankiem; sosem chrzanowym; kwaśną śmietaną; czosnkiem; majonezem.