Śledzie marynowame w soku cytynowym i oliwie

Składniki: 
  • 0,5 kg solonych filetów ze śledzi 
  • 6 ziaren pieprzu 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 10 ziaren gorczycy 
  • 10 ziaren kolendry 
  • 2 cytryny
  • Jedna mała cebula pokrojona w krążki 
  • Oliwa z oliwek extra vergine

Śledzie oczyścić i przez ok. 3 godz. moczyć w wodzie mineralnej, zmieniając ją co ok. godzinę. Filety pokroić i układać w litrowym słoiku, przekładając je przyprawami. Na wierzchu ułożyć cebulę. Śledzie zalać sokiem wyciśniętym z cytryn wymieszanym z taką samą ilością oliwy. Macerować minimum dwa dni w lodówce, co jakiś czas odwracając słoik, aby składniki dobrze się wymieszały

Podawać z cebulką; majerankiem; sosem chrzanowym; kwaśną śmietaną; czosnkiem; majonezem.