Strucla serowa



Ciasto na struclę

  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  •  3 szklanki mąki
  •  30 g świeżych drożdży
  • 125 g masła 
  •  2 jajka 
  • 1 cukier wanilinowy
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego lub pomarańczowego 

Masa serowa

  • 35 dag półtłustego twarogu 
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego


Kruszonka

  • 3 łyżki cukru
  • 25-30 g masła
  • 4 łyżki mąki



W misce kruszymy drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Dodajemy szczyptę cukru i odstawiamy na około 45 minut. Kiedy drożdże wyrosną, wsypujemy mąkę, jajka, cukier, cukier waniliowy, rozpuszczone masło (wcześniej je studzimy), na koniec aromat zapachowy. Dokładnie mieszamy. 

Przygotowujemy masę serową. Kruszymy ser, dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Mieszamy. 

Wałkujemy ciasto, formujemy w prostokąt. Posypujemy mąką i nakładamy masę serową, którą robiliśmy przed chwilą. I rolujemy. Struclę wkładamy do formy, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 30 minut i robimy kruszonkę. 

Rozpuszczamy masło i mieszamy z cukrem. Dodajemy mąkę i mieszając, dosypujemy ją do momentu aż powstanie nam kruszonka. Posypujemy nią nasze ciasto. Wkładamy je do formy, potem do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 50 minut.