Składniki:
Przygotowanie
Odsączone z oleju pomidory kroimy w kostkę. Zostawiamy łyżkę zalewy. Czosnek i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na pozostawionym z pomidorów oleju z dodatkiem oliwy. Podsmażamy aż lekko zmiękną i dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy przecierem pomidorowym i dusimy ok. 10 min. Przelewamy wszystko do blendera i miksujemy na krem. Zupę rozcieńczamy wodą do pożądanej konsystencji, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji do zupy można dołożyć serek mascarpone.
Zupę serwujemy z grzankami, posypaną startym parmezanem. Smacznego!
- słoik suszonych pomidorów
- przecier pomidorowy
- 2 ząbki czosnku
- 1cebula
- sól, pieprz, cukier,
- słodka papryka w proszku,
- bazylia,
- oregano
Przygotowanie
Odsączone z oleju pomidory kroimy w kostkę. Zostawiamy łyżkę zalewy. Czosnek i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na pozostawionym z pomidorów oleju z dodatkiem oliwy. Podsmażamy aż lekko zmiękną i dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy przecierem pomidorowym i dusimy ok. 10 min. Przelewamy wszystko do blendera i miksujemy na krem. Zupę rozcieńczamy wodą do pożądanej konsystencji, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji do zupy można dołożyć serek mascarpone.
Zupę serwujemy z grzankami, posypaną startym parmezanem. Smacznego!