Zupa-krem z suszonych pomidorów

Składniki: 
  • słoik suszonych pomidorów 
  • przecier pomidorowy 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1cebula 
  • sól, pieprz, cukier, 
  • słodka papryka w proszku, 
  • bazylia, 
  • oregano 

Przygotowanie
Odsączone z oleju pomidory kroimy w kostkę. Zostawiamy łyżkę zalewy. Czosnek i cebulę drobno kroimy i  podsmażamy na pozostawionym z pomidorów oleju z dodatkiem oliwy. Podsmażamy aż lekko zmiękną i dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy przecierem pomidorowym i dusimy ok. 10 min. Przelewamy wszystko do blendera i miksujemy na krem. Zupę rozcieńczamy wodą do pożądanej konsystencji, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji do zupy można dołożyć serek mascarpone.

Zupę serwujemy z grzankami, posypaną startym parmezanem. Smacznego!