Ćwikła
to połączenie prawie idealne! Smak słodkich buraków z ostrym chrzanem - czyli klasyka, której nie sposób nie lubić.
Przygotowanie:
Buraki gotujemy do miękkości, obieramy, ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru soku. Chrzan obieramy i moczymy w zimnej wodzie (co najmniej godzinę). Następnie ścieramy na tarce o drobnych otworach lub rozdrabniamy w blenderze. Chrzan przekładamy do małej miseczki, zalewamy 5-6 łyżkami wrzątku, dodajemy sok z cytryny lub ocet, sól i cukier. Następnie chrzan łączymy ze startymi burakami. Odkładamy na kilka godzin do lodówki, by smaki mogły się "przegryźć". Później przekładamy do słoiczków i do lodówki.
Ćwikła to idealny dodatek do mięs - zimnych i ciepłych oraz do wszelkich wędlin, mięsnych galaret i jajek
.
Składniki potrzebne na ćwikłę:
- 1 kg buraków ćwikłowych,
- 2 korzenie chrzanu,
- łyżka octu lub soku z cytryny,
- łyżka cukru,
- sól do smaku
- opcjonalnie: łyżka kminku
Przygotowanie:
Buraki gotujemy do miękkości, obieramy, ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru soku. Chrzan obieramy i moczymy w zimnej wodzie (co najmniej godzinę). Następnie ścieramy na tarce o drobnych otworach lub rozdrabniamy w blenderze. Chrzan przekładamy do małej miseczki, zalewamy 5-6 łyżkami wrzątku, dodajemy sok z cytryny lub ocet, sól i cukier. Następnie chrzan łączymy ze startymi burakami. Odkładamy na kilka godzin do lodówki, by smaki mogły się "przegryźć". Później przekładamy do słoiczków i do lodówki.
Ćwikła to idealny dodatek do mięs - zimnych i ciepłych oraz do wszelkich wędlin, mięsnych galaret i jajek
.