Ćwikła z chrzanem

Ćwikła to połączenie prawie idealne! Smak słodkich buraków z ostrym chrzanem - czyli klasyka, której nie sposób nie lubić.


Składniki potrzebne na ćwikłę: 

  • 1 kg buraków ćwikłowych, 
  • 2 korzenie chrzanu,
  • łyżka octu lub soku z cytryny, 
  • łyżka cukru, 
  • sól do smaku
  • opcjonalnie: łyżka kminku 

Przygotowanie:
Buraki gotujemy do miękkości, obieramy, ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru soku. Chrzan obieramy i moczymy w zimnej wodzie (co najmniej godzinę). Następnie ścieramy na tarce o drobnych otworach lub rozdrabniamy w blenderze. Chrzan przekładamy do małej miseczki, zalewamy 5-6 łyżkami wrzątku, dodajemy sok z cytryny lub ocet, sól i cukier. Następnie chrzan łączymy ze startymi burakami. Odkładamy na kilka godzin do lodówki, by smaki mogły się "przegryźć". Później przekładamy do słoiczków i do lodówki.

Ćwikła to idealny dodatek do mięs - zimnych i ciepłych oraz do wszelkich wędlin, mięsnych galaret i jajek
.