Naleśniki z truskawkami




Składniki
Ciasto na cienkie naleśniki – wszystko „na oko”

  • Ok. 1,5 szklanki mleka
  • Ok. 0,5 szklanki wody
  • 1 jajko
  • Ok. 1 szklanki mąki
  • Szczypta soli i cukru


Sos truskawkowy

  • 0,5 kg truskawek
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Truskawki do dekoracji


NALEŚNIKI:
Ciasto naleśnikowe: mleko, wodę, jajko, szczyptę soli i cukru rozmieszać trzepaczką. Do płynu dodawać stopniowo mąką – ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeżeli chcemy cienkie naleśniki ciasto powinno być rzadsze, jeżeli lubimy grubsze – robimy ciasto bardziej gęste. Przed smażeniem naleśników ciasto musi odpocząć minimum 0,5 godz. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, wylewając cieniutką warstwę ciasta. Usmażone naleśniki powinny być delikatnie przysmażone ale nie spieczone na brązowo. 

SOS Z TRUSKAWEK
Pokrojone truskawki na sos wrzucamy do rondelka i zalewamy śmietanką z dodatkiem cukru-pudru. Sos truskawkowy gotujemy aż owoce puszczą sok i staną się miękkie. Po ugotowaniu sos można lekko zblendować – zależy od upodobania.

Naleśniki nadziewać świeżymi truskawkami i podawać polane sosem truskawkowym z dodatkiem płatków gorzkiej czekolady i listków mięty.

NALEŚNIKOWY TORT TRUSKAWKOWY
Naleśniki układać warstwami na talerzu. Na każdym placku układać świeże truskawki (pokrojone w plasterki lub ćwiartki) i polewać sosem truskawkowym. Całość udekorować świeżymi truskawkami, bitą śmietaną i wiórkami czekolady i listkami mięty.