Ciasto na cienkie naleśniki – wszystko „na oko”
- Ok. 1,5 szklanki mleka
- Ok. 0,5 szklanki wody
- 1 jajko
- Ok. 1 szklanki mąki
- Szczypta soli i cukru
Sos truskawkowy
- 0,5 kg truskawek
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- Truskawki do dekoracji
NALEŚNIKI:
Ciasto naleśnikowe: mleko, wodę, jajko, szczyptę soli i
cukru rozmieszać trzepaczką. Do płynu dodawać stopniowo mąką – ciasto powinno
mieć konsystencję śmietany. Jeżeli chcemy cienkie naleśniki ciasto powinno być
rzadsze, jeżeli lubimy grubsze – robimy ciasto bardziej gęste. Przed smażeniem naleśników
ciasto musi odpocząć minimum 0,5 godz. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni,
wylewając cieniutką warstwę ciasta. Usmażone naleśniki powinny być delikatnie
przysmażone ale nie spieczone na brązowo.
SOS Z TRUSKAWEK
Pokrojone truskawki na sos wrzucamy do rondelka i zalewamy
śmietanką z dodatkiem cukru-pudru. Sos truskawkowy gotujemy aż owoce puszczą
sok i staną się miękkie. Po ugotowaniu sos można lekko zblendować – zależy od
upodobania.
Naleśniki nadziewać świeżymi truskawkami i podawać polane
sosem truskawkowym z dodatkiem płatków gorzkiej czekolady i listków mięty.
NALEŚNIKOWY TORT TRUSKAWKOWY
Naleśniki układać warstwami na talerzu. Na każdym placku
układać świeże truskawki (pokrojone w plasterki lub ćwiartki) i polewać sosem
truskawkowym. Całość udekorować świeżymi truskawkami, bitą śmietaną i wiórkami
czekolady i listkami mięty.