Naleśniki z sosem z borówek

Składniki:
  • usmażone naleśniki, 
  • ok. 0,7 kg borówek (mogą być amerykańskie), 
  • 0,5 szklanki śmietanki kremówki, 
  • serek mascarpone, 
  • trochę białej czekolady, 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • listki mięty do dekoracji 

Naleśniki smażymy według swojego najlepszego przepisu i czekamy aż ostygną. Przygotowujemy sos borówkowy (jagodowy). Borówki na sos (ok. 0,5 kg) wrzucamy do rondelka - zalewamy śmietanką z dodatkiem cukru pudru i gotujemy, aż owoce puszczą sok i staną się miękkie. Po ugotowaniu sos można lekko zblendować.

Przestudzone naleśniki smarujemy lekko serkiem mascarpone, napełniamy pozostałymi borówkami i składamy w kopertę lub zwijamy w rulonik. Gotowe polewany sosem, ozdabiamy czekoladą oraz listkami mięty i podajemy!