Składniki:
Naleśniki smażymy według swojego najlepszego przepisu i czekamy aż ostygną. Przygotowujemy sos borówkowy (jagodowy). Borówki na sos (ok. 0,5 kg) wrzucamy do rondelka - zalewamy śmietanką z dodatkiem cukru pudru i gotujemy, aż owoce puszczą sok i staną się miękkie. Po ugotowaniu sos można lekko zblendować.
Przestudzone naleśniki smarujemy lekko serkiem mascarpone, napełniamy pozostałymi borówkami i składamy w kopertę lub zwijamy w rulonik. Gotowe polewany sosem, ozdabiamy czekoladą oraz listkami mięty i podajemy!
- usmażone naleśniki,
- ok. 0,7 kg borówek (mogą być amerykańskie),
- 0,5 szklanki śmietanki kremówki,
- serek mascarpone,
- trochę białej czekolady,
- 2 łyżki cukru pudru
- listki mięty do dekoracji
Naleśniki smażymy według swojego najlepszego przepisu i czekamy aż ostygną. Przygotowujemy sos borówkowy (jagodowy). Borówki na sos (ok. 0,5 kg) wrzucamy do rondelka - zalewamy śmietanką z dodatkiem cukru pudru i gotujemy, aż owoce puszczą sok i staną się miękkie. Po ugotowaniu sos można lekko zblendować.
Przestudzone naleśniki smarujemy lekko serkiem mascarpone, napełniamy pozostałymi borówkami i składamy w kopertę lub zwijamy w rulonik. Gotowe polewany sosem, ozdabiamy czekoladą oraz listkami mięty i podajemy!